Linzensoep met wintergroenten

Wanneer het buiten koud is, kan je jezelf verwennen met een gezonde huisgemaakte groentesoep. Deze zit vol met immuniteit ondersteunende vitamine C en 4 van jouw 5-per-dag groentes.

Ingredi├źnten

  • 230 gram linzen
  • half kopje ongezouten boter
  • 2 wortels (fijngesneden)
  • 2 witte uien (fijngesneden)
  • 2 sjalotten (fijngesneden)
  • 2/3e kop knolselderij (fijngesneden)
  • 2/3e kop prei (fijngesneden)
  • 2/3e kop selderij (fijngesneden)
  • 2 stokjes verse tijm
  • 4 teentjes knoflook
  • 10 zwarte peperkorrels
  • 5 kopjes huisgemaakte/in de winkel gekochte kippenbouillon
  • zout en peper
  • 20 baby spinazieblaadjes
  • extra virgin olijfolie
  • 4 grote eieren
  • 1/3e kop witte azijn

 

Bereiden

  1. Doe de linzen in een grote kom, doe hier 2,5 kopjes water bij. Laat daarna weken voor 12 uur. Heb je niet zo lang? Koop dan linzen uit blik.
  2. Smelt 6 theelepeltjes boter in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg hier de wortel, witte uien, sjalotten, knolselderij, prei en selderij aan toe. Kook en blijf roeren totdat de groentes zachter zijn (en de ui glazig). Dit duurt 2 tot 3 minuten.
  3. Giet de linzen af en spoel deze kort om. Voeg toe aan de pan. Blijf koken en roeren, weer 2 tot 3 minuten. Doe de kruiden (tijm, knoflook en peperkorrels) samen met de kippenbouillon in de grote pan. Kook daarna alles samen voor ongeveer 10 minuten. Proef en doe er zout bij. Laat het koken voor nog 5 minuten (totdat de linzen gaar zijn).
  4. Doe 1/3e van de soep in een blender/grote kom en mix totdat het glad is. Je kan hier nog wat kippenbouillon bij doen (indien nodig). Gooi het daarna terug in de pan, roer alles door elkaar.
  5. Voeg de spinazieblaadjes toe en nog 2 theelepeltjes boter. Druppel er ook wat olijfolie overheen.
  6. Pak een grote pan met water en voeg daaraan de azijn toe. Breng dit aan de kook op een middelhoog vuur. Breek voorzichtig de eieren boven de pan, een voor een, en zet het vuur wat lager. Kook de eieren voor 3 minuten en pak ze daarna met een houten lepel om ze op een bord met keukenpapier te leggen.
  7. Serveer de soep samen met het gepocheerde ei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *