SOA-tests detecteren seksueel overdraagbare bacteriën, virussen en parasieten

SOA-testen zijn bedoeld om seksueel overdraagbare aandoeningen, virussen of parasieten op te sporen. Iedereen die seksueel actief is, loopt het risico SOA’s op te lopen en moet regelmatig worden gescreend. Artsen raden jaarlijks een regelmatige SOA-screening aan. Het is ook een goed idee om je te laten testen met je nieuwe partner. Als je denkt dat je partner ook oneerlijk is, is het verstandig om hem te laten testen.

Maar wat is nu precies een seksueel overdraagbare aandoening? Afkorting van seksueel overdraagbare aandoening, het is een infectie die vaak wordt overgedragen tijdens seksueel contact. Een SOA-test gedaan in het kantoor of laboratorium van uw arts zal u vertellen of u een infectie heeft.

Veelvoorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen zijn chlamydia, gonorroe, hepatitis A, B en C, herpes 1 & 2, HIV, genitale wratten (HPV), schaamluis, syfilis, trichomoniasis en vaginitis. Sommige hiervan zijn bacteriën, sommige zijn virussen en sommige zijn parasieten. Laten we de verschillen bespreken.

Bacteriën zijn infecties die meestal kunnen worden behandeld met bepaalde soorten antibiotica. Antibiotica zijn medicijnen die bacteriën in het lichaam doden. Een recept van een arts is vereist. Seksueel overdraagbare aandoeningen zijn onder meer gonorroe, chlamydia en syfilis. Deze bacteriën zijn goed te behandelen met de juiste antibiotica. Indien onbehandeld, kan dit leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

Virussen zijn infecties die vaak worden behandeld met voorgeschreven antivirale middelen. Virale infecties kunnen niet worden gedood met antibiotica. Het lichaam kan op natuurlijke wijze sommige virale infecties doden, maar anderen kunnen voor altijd in het lichaam leven. Antivirale middelen onderdrukken het virus en voorkomen dat het zich snel in het lichaam vermenigvuldigt. Veel mensen die antivirale middelen gebruiken, kunnen een actieve, normale en gezonde levensstijl behouden. Virussen die via seksueel contact kunnen worden overgedragen, zijn onder meer hepatitis, herpes, het humaan immunodeficiëntievirus (hiv) en het humaan papillomavirus (HPV). Antivirale geneesmiddelen kunnen veel van deze infecties behandelen. Indien onbehandeld, kan dit leiden tot ernstige gezondheidscomplicaties. Artsen en onderzoekers werken voortdurend aan nieuwe medicijnen om deze infecties onder controle te krijgen en/of te behandelen.

Parasieten zijn kleine of microscopisch kleine dieren die in of op het lichaam leven. Sommigen van hen worden seksueel overgedragen. Medicijnen kunnen worden gebruikt om dit soort parasieten te behandelen. Veelvoorkomende parasitaire SOA’s zijn schaamluis (vaak “krabben” genoemd), darmparasieten, schurft en trichomoniasis. Uw arts kan tests doen om deze parasieten op te sporen. Meestal worden ze behandeld met vrij verkrijgbare medicijnen of medicijnen op recept. Nauwkeurige diagnose en snelle behandeling door een arts zijn belangrijk.

Vaginitis, een aandoening die vaak vrouwen van alle leeftijden treft, kan worden overgedragen als een seksueel overdraagbare aandoening. Het kan worden veroorzaakt door bacteriën, virussen of parasieten. Vaginitis veroorzaakt door seksueel overdraagbare aandoeningen wordt vaak bacteriële vaginose genoemd. Vaginitis kan ook worden veroorzaakt door niet-seksuele factoren zoals chemicaliën, parfum, zeep of slechte hygiëne. Een goede behandeling is essentieel om complicaties te voorkomen. De behandeling hangt af van het type vaginitis dat door uw arts is gediagnosticeerd en bepaald.

Al deze infecties komen zeer vaak voor en kunnen zich zeer snel verspreiden. De enige manier om te weten of een persoon een SOA heeft, is een door de FDA goedgekeurde SOA-test.

Een eenvoudige SOA-test met een klein urine- of bloedmonster kan gemakkelijk veelvoorkomende bacteriën en virussen detecteren die tijdens seksuele activiteit tussen mensen worden overgedragen. Het is belangrijk dat mensen regelmatig een soa-screening krijgen. Bepaalde onbehandelde seksueel overdraagbare aandoeningen kunnen leiden tot ernstige gezondheidscomplicaties, waaronder kanker, onvruchtbaarheid en overlijden.

Sommige soa’s kunnen meteen symptomen veroorzaken. Anderen lijken helemaal geen symptomen te hebben totdat het te laat is om te behandelen. Regelmatige SOA-screening kan u helpen uw SOA-status te bepalen en onmiddellijke behandeling te zoeken. Een goede behandeling kan de verspreiding van veel seksueel overdraagbare aandoeningen voorkomen. Het kan ook voorkomen dat partners elkaar besmetten of opnieuw besmetten.

Veel vrouwen zijn van mening dat het hebben van regelmatige Pap-tests goed is voor hun seksuele gezondheid. Dit is niet waar. Pap-uitstrijkjes screenen alleen op kankercellen of precancereuze cellen van de baarmoederhals (meestal veroorzaakt door HPV). We screenen niet op andere veelvoorkomende soa’s. Een volledige test op chlamydia overdraagbare aandoeningen in het laboratorium is belangrijk om te weten of een vrouw seksueel actief is.